Generálny tajomník OSN varuje pred nedostatkom vody pre polovicu sveta

23.03.2013 Celý región

New York 23. marca (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun varoval, že v roku 2030 bude takmer polovica svetovej populácie čeliť nedostatku vody.

V prejave pri príležitosti Svetového dňa vody sa v noci nadnes vyslovil za medzinárodnú spoluprácu v oblasti ochrany vodných zdrojov a označil ju za nevyhnutnosť pri súčasnom náraste svetovej populácie a pri dramatických klimatických zmenách.

Pan spresnil, že jeden z troch ľudí na svete žije v súčasnosti v krajine s miernym alebo veľkým nedostatkom vody. Upozornil na súťaženie o vodu medzi chovateľmi a pestovateľmi, medzi priemyslom a poľnohospodárstvom, medzi mestom a dedinou, ako aj na nepomer medzi príjmom a výdajom.

"Užívajme vodu rozvážnejšie a míňajme ju menej, tak aby sme sa o ňu spravodlivo podelili," dodal Pan.

Valné zhromaždenie OSN schválilo 22. decembra 1992 rezolúciu, v ktorej 22. marec vyhlásilo za Svetový deň vody. Od roku 1993 si ho svet pripomína každý rok. Podľa rezolúcie Agenda 21 o zdrojoch sladkej vody majú jednotlivé štáty podľa svojich možností 22. marca organizovať prednášky, semináre, výstavy, okrúhle stoly, publikovať knihy a iné materiály s problematikou zachovania a rozvoja vodných zdrojov.

Rok 2013 je z iniciatívy OSN vyhlásený za Medzinárodný rok spolupráce v oblasti vody.
 

Vyberte región